SUPERPRZEPIS

Wątróbka faszerowana pieczarkami

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Wątróbka faszerowana pieczarkami Więcej zdjęć (4)

W moim domu nie chętnie jedzą wątróbkę, ale w takim wydaniu, znikła z talerza w mig.
Teraz częściej będę przygotowywała wątróbkę, tylko z innymi farszami, myślę że też będzie domownikom smakować

Składniki:

Wątróbka faszerowana pieczarkami

 

  • wątróbka wieprzowa- 0,5 kg
  • cebula - 2 szt
  • pieczarki -5 szt dużych
  • sól i pieprz
  • tłuszcz
  • mąka do obtoczenia
  • DEKORACJA
  • rzodkiewka
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Wątróbka faszerowana pieczarkami
Wątróbkę umyć , osuszyć, oczyścić z błonek. Następnie zrobić nożem w wątróbce głęboką kieszeń. FARSZ Pieczarki umyć, osączyć pokroić. Cebulę obrać, pokroić , udusić na tłuszczu z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzony farsz nakładać do wątróbki, spinać wykałaczkami. Panierować wątróbkę w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Wątróbka powinna być lekko krwista. Na samym końcu wątróbkę opruszyć solą i pieprzem. Podawać do pieczywa lub z ziemniakami.
Wątróbka faszerowana pieczarkami
Ostrym nożem zrobiono kieszeń w wątróbce
Wątróbka faszerowana pieczarkami
Pieczarki zostały uduszone z cebulką na tłuszczu
Wątróbka faszerowana pieczarkami
Wątróbkę faszerujemy pieczarkami z cebulką