katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Wątróbka w pieczarkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wątróbka wieprzowa w pieczarkowym sosie z dodatkiem jabłka i cebuli .Smaczna z pieczywem i jako dodatek do obiadu .

Wątróbka w pieczarkowym sosie

Składniki:

Wątróbka w pieczarkowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka w pieczarkowym sosie
Pieczarki i jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach a cebulę drobno pokroić. Oprószamy wszystko mąką. Wątrobę myjemy i osuszamy. Kroimy na większe kawałki np 3 podłużne. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni rozgrzewamy mocno masło i dodajemy pokrojone pieczarki z jabłkiem i cebulą oraz marchew. Lekko podsmażamy i podlewamy trochę wodą. Doprawiamy do smaku. Jeśli trzeba zagęszczamy mąką. Kawałki wątróbki kroimy na plastry i polewamy sosem.