Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wątróbka z jabłkami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Boczek pokroić w kostkę. Wątróbki opłukać, osuszyć. Jabłka obrać,

Wątróbka z jabłkami i boczkiem

Składniki:

Wątróbka z jabłkami i boczkiem

 

  • 80 dag wątróbki
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 winne jabłka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbka z jabłkami i boczkiem
Boczek pokroić w kostkę. Wątróbki opłukać, osuszyć. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Boczek usmażyć w łyżce oleju, zdjąć skwarki z patelni. Wlać resztę oleju i na ostrym ogniu obsmażyć wątróbki. Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Przełożyć na półmisek, trzymać w cieple. Na tym samym tłuszczu obsmażyć jabłka (krótko 2-3 min). Dodać boczek, podgrzać. Podawać do wątróbek.