Sposób przygotowania:
Wegańskie ostre leczo
Marchew obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki talarków. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy razem na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone w cienkie talarki pieczarki, a gdy te trochę zmiękną, dorzucamy pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w średnią kostkę czerwoną paprykę. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i kroimy wzdłuż na 4-6 kawałków, a następnie na średniej grubości talarki, dodajemy do pozostałych warzyw wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki, dodajemy do reszty warzyw wraz z pokrojoną w cienkie talarki białą częścią pora, dusimy 2-3 minuty. Wsypujemy chili, doprawiamy do smaku solą. Podajemy np. z ryżem.