Sposób przygotowania:
Wegetariańska zupa Minestrone z ciecierzycą
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pomidory, paprykę i seler wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Zdjąć z blaszki upieczone warzywa i ostudzić. Cebulę i seler naciowy obrać i razem z włoszczyzną wyłożyć na blaszkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać kapustę pokrojoną w 2 cm kostkę, liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać odsączoną ciecierzycę i wymieszać. Dodać wszystkie pieczone warzywa: zmiksowane pomidory (bez korzonków i skórek), obraną i pokrojoną w kostkę paprykę, selera oraz resztę pieczonych warzy pokrojonych w kostkę (cebulę i ziemniaki) oraz włoszczyznę z selerem naciowym krojonym w półksiężyce. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, chilli i papryką do smaku. Zagotować, przykryć i gotować na malutkim ogniu przez 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć seler (korzeń) i liście laurowe. Można podawać z tartym parmezanem, ale niekoniecznie, posypać koperkiem.