BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Wegetariańskie mini gołąbki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki zrobione z kaszy, tuńczyka i buraków czerwonych,zrobiłam pierwszy raz mąż się zachwycał ale ja i dzieci tak sobie.

Wegetariańskie mini gołąbki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wegetariańskie mini gołąbki

 

  • woreczek kaszy gryczanej,
  • puszka tuńczyka w oleju,
  • 2 buraki czerwone .
  • kapusta włoska mała główka
  • sól,pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy,
  • cebulka 1 szt,
  • olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • dekoracja
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie mini gołąbki
Z kapusty usuwamy zepsute liście ,odcinamy zgrubienia.  Wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą tak aby kapusta była zakryta. Gotujemy 15 - 20 minut.

Po ugotowaniu zdejmujemy listki. Gotujemy kasze według przepisu na opakowaniu. Buraki po ugotowaniu zetrzeć na tarce (grubych oczka )

Tuńczyka ,starte buraczki ugotowaną odlana kasze włożyć do miski wymieszać dodać obrana pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz soli i pieprzu do smaku, farsz nakładamy na liście z kapusty i zwijamy małe gołąbki.

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w nim gołąbki które wkładamy do nagrzanego piekarnika i dusimy do miękkości i zrumienienia.

Po upieczeniu zrobi sosik lub połać keczupem.
Wegetariańskie mini gołąbki
Mini gołąbki przygotowane do zapiekania i podania