Sposób przygotowania:
Wegetariańskie kotleciki z sosem pieczarkowym
Brokuły i kalafiora myję dokładnie i gotuję w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Po ugotowaniu odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Całkiem zimne rozdrabniam w malakserze razem z jajkami na twardo. Następnie przekładam do miski, wbijam 1-2 surowe jajka, dodaję przyprawy i bułkę tartą, całość dokładnie mieszam,( jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać bułki tartej) Z masy formuję placuszki i smażę na rozgrzanym oleju, z obydwu stron.
Sos: Pieczarki obieram i oczyszczam, obgotowuję , odcedzam i duszę na maśle klarowanym. Doprawiam , gdy są już miękkie zagęszczam skrobią wymieszaną ze śmietaną.
Makron gotuję wg wskazań na opakowaniu, odcedzam. Podaję z sosem i kotlecikami.
Sos: Pieczarki obieram i oczyszczam, obgotowuję , odcedzam i duszę na maśle klarowanym. Doprawiam , gdy są już miękkie zagęszczam skrobią wymieszaną ze śmietaną.
Makron gotuję wg wskazań na opakowaniu, odcedzam. Podaję z sosem i kotlecikami.