Sposób przygotowania:
Wegetariańskie kule z kuskusu
Kaszę zalać osoloną wrzącą wodą tak , aby poziom wody znajdował się ok 1 . cm nad powierzchnią kaszy . Pieczarki obrać pokroić w kostkę i usmażyć . Następnie oczyścić papryki , również pokroić i usmażyć . Kalafior gotować ok. 15 minut w osolonej wodzie . Odcedzić drobno pokroić , następnie połączyć z kaszą . Usmażone pieczarki i papryki dodać do kaszy . Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z kaszą. Do masy dodać bułkę tartą , wbić jaja , przyprawić i całość dokładnie wymieszać . Z powstałej masy formować kulę
i układać je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym . Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C . i zapiekać ok. 50 minut . Gotowe kulę wyjąć i wyłożyć na talerz . Ozdobić pokrojonymi w paseczki paprykami i natką .
i układać je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym . Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C . i zapiekać ok. 50 minut . Gotowe kulę wyjąć i wyłożyć na talerz . Ozdobić pokrojonymi w paseczki paprykami i natką .