Sposób przygotowania:
Węgierska zupa gulaszowa
Węgierski oryginał to gęsta, zawiesista, pikantna zupa składająca się z mięsa, ziemniaków, papryki i pomidorów. I nie stanowi dodatku do kaszy czy ziemniaków, ale jest potrawą samą w sobie. Jednym słowem - węgierski eintopf. Mięso - obydwa rodzaje - pokrój w grubą na 2 - 3 cm kostkę. Na patelni rozgrzej smalec (2 - 3 łyżki) i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pokrojoną wołowinę i obsmaż szybko na dużym ogniu ze wszystkich stron. Zdejmij z ognia, wsyp słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Postaw z powrotem na niedużym ogniu, dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę, przykryj i duś 15 - 20 minut. Dodaj obrane ze skóry pomidory i pomidory z puszki wraz z zalewą, duś w dalszym ciągu jeszcze ok. godziny. Na drugiej patelni obsmaż na reszcie smalcu wieprzowinę na złoty kolor. Dolej szklankę wywaru i duś pod przykryciem do miękkości mięsa. Przełóż do dużego garnka wołowinę z warzywami, wieprzowinę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy, posiekaną (pokruszoną) ostrą paprykę i zacierki. Dolej 4 - 5 szklanek bulionu, tak, aby wszystko było przykryte. Duś na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupa powinna być gęsta. Podawaj z bagietką i czerwonym winem.