szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ta zupa to punkt podstawowy podczas wakacji na Węgrzech. Na życzenie męża postanowiłam ją odtworzyć w domu. Dziś wersja z ziemniakami, a podają ją również z kluseczkami i dodatkiem fasoli.

Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves

 

Sposób przygotowania:

Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves
W garnku. w którym będziemy gotować zupę roztapiamy smalec. Na smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Wszystko wymieszać i po ok 10 minutach dodać pokrojoną drobno paprykę, pomidory, oraz wszystkie przyprawy. Gotować tak kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając, i dopiero teraz zalać całość bulionem. Gotować godzinę. Ziemniaki obrac i pokroić na kawałki po czym dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem i gotować kolejne 30 minut.
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves
Etap 1 Cebule obieramy i kroimy po czym podsmażamy na smalcu
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves
Etap 2 Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z cebulą
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves
Etap 3 Dodajemy pokrojoną papryke pomidorki i przyprawy
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves
Etap 4 Kiedy mięso już jest prawie miękkie dodajemy ziemniaki