Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Wesoły góral

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto tylko dla dorosłych.

Wesoły góral

Składniki:

Wesoły góral

 

  • Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka proszku
  • Biszkopt piegowaty:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1 łyżka proszku
  • Masa:
  • 1 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • 1/2 łyżki kakao
  • 3 łyżki spirytusu
  • Dodatki:
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 1 szkl spirytusu
  • 1 galaretka czerwona

Sposób przygotowania:

Wesoły góral
Biszkopt jasny upiec. Następnie upiec biszkopt piegowaty-przed upieczeniem dodać suchy mak.
Masa: masło utrzeć z cukrem na pulchną masę dodać kolejno orzechy, kakao, a na końcu spirytus.
Przełożenie:
Biszkopt piegowaty- 1/2 masy - biszkopty nasączone spirytusem układając ukośnie. Między biszkopty, układać paski zastygniętej galaretki - 1/2 masy - biszkopt jasny. Na to polewa.