gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 828]

Wianek z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wianek trochę czasochłonny, ale bardzo dobry. Wyszedł i smakował całej rodzinie. Polecam zrobić :D. Pycha

Wianek z dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wianek z dodatkami

 

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pomidor
  • 30 dag pieczarek
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 papryka konserwowa
  • 40 dag sera żółtego
  • natka pietruszki
  • 1 laska kiełbasy zwyczajnej lub grube plastry szynki

Sposób przygotowania:

Wianek z dodatkami
Z ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch bokach ok. 26 cm i jednym (podstawa 13cm). Następnie jeden obok drugiego ułożyć na tortownicy (tak jak na zdjęciu). Zetrzeć ser żółty, większą połową posypać po cieście na około (zdjęcie). Kłaść warstwami pokrojone w kostkę: ogórek, pomidor, paprykę, kiełbasę zwyczajną (lub szynkę) oraz pieczarki (wcześniej usmażone). Na koniec dać tuńczyka. Posypać jeszcze raz warstwą sera żółtego. Końce trójkątów przylepić do podstawy (zdjęcie). Posypać poszatkowaną natką pietruszki. Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać raz jeszcze posiekaną natką pietruszki.
Wianek z dodatkami
Na sam początek przygotować podstawę wianka
Wianek z dodatkami
Po kolei przygotowywać kolejne składniki
Wianek z dodatkami
Składniki kroić i siekać i układać na cieście
Wianek z dodatkami
Na sam początek wkładać w wianek i posmarować roztrzepanym białkiem.