kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Wielbłąd

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto znikające ze stołu w ciąglu kilku chwil:) polecam;-)

Wielbłąd

Składniki:

Wielbłąd

 

  • Na ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4-1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Na masę:
  • 1/2 l mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 kostka masła
  • 1szkl. cukru

Sposób przygotowania:

Wielbłąd
Białka utrzep z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka. Po trochu mleko, wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao.
Wlej do blachy ciemną i jasną masę. piec ok. 45 min. Mleko zagotuj z kasząmanną i ostudż gdy zgęstnieje. Do ostudzonej, gęstej masy dodaj masło i cukier. Dokładnie zmiksuj. Ciasto przekrój na pół. Nałóż masę na i przykryj drugą częścią.
Smacznego!;)