Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka drożdżowa
Rozczyn: Drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, 1/3 szkl. ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki. Odstawiamy miseczkę z rozczynem do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do wielkiej miski, dodajemy rozczyn, żółtka, resztę cukru, mleko oraz sól.Po czym dodajemy ostudzone roztopione masło i mieszamy. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki, mieszamy. Formę na babkę smarujemy cienko masłem, wykładamy ciasto i pozostawiamy na 45 minut. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 40 minut.Lukier cytrynowy: W małej misce ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny. Ostudzone ciasto polewamy lukrem.