mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Wielkanocna babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo prosta i pyszna baba z ciasta drożdżowego z rodzynkami i cytrynowym lukrem. Moja rodzina uwielbia drożdżowe wypieki, a ten podbił ich serca.

Wielkanocna babka drożdżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna babka drożdżowa

 

  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka (250 ml) ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • garść rodzynek

 

  • Lukier cytrynowy:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka drożdżowa
Rozczyn: Drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, 1/3 szkl. ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki. Odstawiamy miseczkę z rozczynem do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do wielkiej miski, dodajemy rozczyn, żółtka, resztę cukru, mleko oraz sól.Po czym dodajemy ostudzone roztopione masło i mieszamy. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki, mieszamy. Formę na babkę smarujemy cienko masłem, wykładamy ciasto i pozostawiamy na 45 minut. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 40 minut.Lukier cytrynowy: W małej misce ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny. Ostudzone ciasto polewamy lukrem.
Wielkanocna babka drożdżowa
W miseczce sporzadzamy rozczyn drożdżowy
Wielkanocna babka drożdżowa
Wszystkie składniki wyrabiamy dłońmi na jednolite ciasto
Wielkanocna babka drożdżowa
Ciasto pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Wielkanocna babka drożdżowa
Ciasto wkładam do formy na babkę i wstawiam do pieca