kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Wielkanocna łączka- szpinakowa kostka z mango curd

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uwielbiam zielony kolor, jaki nadaje wypiekom szpinak dlatego co roku wypiekam ciasta z jego dodatkiem. Soczyście zielone ciasto będzie ozdobą każdego świątecznego stołu.

Wielkanocna łączka- szpinakowa kostka z mango curd

Składniki:

Wielkanocna łączka- szpinakowa kostka z mango curd

 

 

  • mango curd:
  • 2 wiejskie jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 80 g masła
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 szklanka zmiksowanego miąższu z mango

 

  • ponadto:
  • czekoladowe jajeczka Cadbury

Sposób przygotowania:

Wielkanocna łączka- szpinakowa kostka z mango curd

ETAP 1:

Zacznij od przygotowania kremu. Jajka i żółtka umieść w małym rondelku, dodaj cukier trzcinowy, sok z cytryny oraz zmiksowane mango. Roztrzep składniki do połączenia i postaw rondelek na malutkim ogniu. Podgrzewaj krem, nie przerywaj mieszania. Dodaj masło i mieszaj składniki aż masło się rozpuści (krem łatwo się przypala,więc uważaj). Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Gotowy krem odstaw do wystudzenia.

Teraz przygotuj ciasto. Foremkę 20x25 wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Szpinak zblenduj w blenderze kielichowym. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i ubij na mikserem na puszystą masę. Wlej olej i dokładnie zmiksuj. Następnie przelej zmiksowany szpinak, dodaj obie mąki oraz skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia składników.

Ciasto przełóż do przygotowanej foremki. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ciasto 40 min. do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź, zetnij wierzch ciasta aby wyrównać powierzchnię. Ścinki rozkrusz do miseczki, posłużą za łączkę. Foremkę, w której piekłaś ciasto wyłóż świeżym papierem do pieczenia.

Ciasto włóż do przygotowanej foremki, na jego wierzch wyłóż wystudzony mango curd. Wierzch ciasta posyp równomiernie odłożonymi okruchami. Ciasto wstaw do lodówki i schładzaj minimum godzinę. Ciasto przed podaniem udekoruj czekoladowymi jajeczkami.