Sposób przygotowania:
Wielkanocna łączka- szpinakowa kostka z mango curdETAP 1:
Zacznij od przygotowania kremu. Jajka i żółtka umieść w małym rondelku, dodaj cukier trzcinowy, sok z cytryny oraz zmiksowane mango. Roztrzep składniki do połączenia i postaw rondelek na malutkim ogniu. Podgrzewaj krem, nie przerywaj mieszania. Dodaj masło i mieszaj składniki aż masło się rozpuści (krem łatwo się przypala,więc uważaj). Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Gotowy krem odstaw do wystudzenia.
Teraz przygotuj ciasto. Foremkę 20x25 wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Szpinak zblenduj w blenderze kielichowym. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i ubij na mikserem na puszystą masę. Wlej olej i dokładnie zmiksuj. Następnie przelej zmiksowany szpinak, dodaj obie mąki oraz skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia składników.
Ciasto przełóż do przygotowanej foremki. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ciasto 40 min. do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź, zetnij wierzch ciasta aby wyrównać powierzchnię. Ścinki rozkrusz do miseczki, posłużą za łączkę. Foremkę, w której piekłaś ciasto wyłóż świeżym papierem do pieczenia.
Ciasto włóż do przygotowanej foremki, na jego wierzch wyłóż wystudzony mango curd. Wierzch ciasta posyp równomiernie odłożonymi okruchami. Ciasto wstaw do lodówki i schładzaj minimum godzinę. Ciasto przed podaniem udekoruj czekoladowymi jajeczkami.
SylaUla