Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czosnkowa szynka na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna domowa wędlina. Szynka wieprzowa zamarynowana w dużej ilości czosnku z dodatkiem czubricy, miodu, octu balsamicznego i ziół prowansalskich, a następnie upieczona.

Czosnkowa szynka na kanapki

Składniki:

Czosnkowa szynka na kanapki

 

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1/3 łyżki czubricy zielonej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Czosnkowa szynka na kanapki

Etap 1

Czosnkowa szynka na kanapki
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego zioła, przyprawy, miód, olej i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać.

Etap 2

Czosnkowa szynka na kanapki
Szynka wieprzowa dokładnie pokryta marynatą.

Szynkę oczyścić z błon, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.

Etap 3

Czosnkowa szynka na kanapki
Zamarynowana szynka przełożona do rękawa do pieczenia.

Zamarynowaną szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Szynkę piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny. Upieczone mięso ostudzić, a następnie kroić w cienkie plasterki.