iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Wielkanocna szynka w cieście po poznańsk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na wspaniałe święta takie jak wielkanoc pyszna szynka.

Wielkanocna szynka w cieście po poznańsk

Składniki:

Wielkanocna szynka w cieście po poznańsk

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna szynka w cieście po poznańsk
Szynkę moczyć godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie zalać wrzątkiem, dolać obraną i umytą włoszczyznę, cebulę przyprawy. Gotować na małym ogniu około 2 godziny. Po wystudzeniu wywaru szynkę wyjąć i osuszyć ściereczką. Z mąki i smalcu zagnieść ciasto, przyprawić solą i pieprzem, dolewając w czasie wyrabiania tyle zimnej wody, aby składniki dobrze się połączyły i ciasto nie było zbyt twarde. Po wyrobieniu odstawić w chłodne miejsce na godzine po czym rozwałkować i zawinąć nim szynkę. Ułożyć na blasze złączeniem do przodu, na powierzchni zrobić ilka otworków dla ułatwienia się pary. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni celsjusza około godziny.