Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1410]

Wielkanocne babeczki orzechowe w kształcie jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babeczki Wielkanocne w kształcie jajek, są naprawdę pyszne. W moim domu zajadały się takimi babeczkami.

Wielkanocne babeczki orzechowe w kształcie jajek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocne babeczki orzechowe w kształcie jajek

 

  • orzechy włoskie tarte - 3 łyżki
  • masło roztopione - 40 g
  • mleko - 1/2 szkl
  • jajko - 1 szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka - 1 szkl
  • cukier - 3 łyżki
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do posypania jajeczek
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Wielkanocne babeczki orzechowe w kształcie jajek
Wsypać do miski orzechy tarte, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie wymieszać. Następnie dodać mokre składniki, wymieszać. Formę w kształcie jajek o wymiarach (35x26x3 cm) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 30 minut. Jajka udekorować według swojego uznania, oprószyć cukrem pudrem
Wielkanocne babeczki orzechowe w kształcie jajek
Z podanych składników przygotowano ciasto na babeczki
Wielkanocne babeczki orzechowe w kształcie jajek
Ciasto zostało łyżką nałożone do foremki
Wielkanocne babeczki orzechowe w kształcie jajek
Babeczki upieczone w nagrzanym piekarniku na złoty kolor