Nataliaaa

Nataliaaa

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Wielkanocne babeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę. Najlepiej przygotować sobie wszystko wcześniej, wtedy praca nad babeczkami idzie bardzo szybko i sprawnie

Wielkanocne babeczki

Składniki:

Wielkanocne babeczki

 

  • Ciasto:

 

  • 2,5 szklanki mąki typ 450
  • 3/4 szklanki miałkiego cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100g masła śmietankowego
  • 1 szklanka kefiru (może być maślanka, jogurt naturalny, lub zwykłe mleko)
  • 2 jajka

 

 

  • Masa sernikowa:

 

  • 250g twarogu jaki zwykle wykorzystujemy na sernik
  • 2 żółtka
  • piana z dwóch białek
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka kaszy manny

 

 

  • Dekoracje - 500g masy cukrowej w różnych kolorach

Sposób przygotowania:

Wielkanocne babeczki
Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki. W innym naczyniu mieszamy: kefir, rozpuszczone i ostudzone masło i jajka. Kiedy mokre składniki połączą się przelewamy je do suchych i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Twaróg miksujemy w misce razem z żółtkami i cukrem waniliowym oraz kaszą manną. Ubijamy także białka z dodatkiem odrobiny soli na pół sztywną pianę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników i uzyskania niezwykle delikatnego serka. Nakładamy do przygotowanych w formie papilotek w następującej kolejności: 1 łyżka ciasta, jedna łyżka masy serowej, aż do momentu wypełnienia ok 3/4 foremek. Pamiętajmy żeby ostatnią warstwą była warstwa ciasta. Przed wsadzeniem muffinek do piekarnika nagrzanego do 170 stopni posypujemy każdą babeczką ok łyżką stołową grubego, brązowego cukru. Zapiecze się na wierzchu tworząc piękną, karmelową, chrupiącą skórkę. Pieczemy około 20-25 minut!