EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Wielkanocne "babeczki" z galarety z jajkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 128
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babeczki, z delikatnym kurczakiem, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu.

Wielkanocne "babeczki" z galarety z jajkiem

Składniki:

Wielkanocne "babeczki" z galarety z jajkiem

 

 

  • Dodatkowo:
  • 4 jajka
  • 130g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 130g kukurydzy konserwowej

Sposób przygotowania:

Wielkanocne "babeczki" z galarety z jajkiem

ETAP 1:

Wielkanocne babeczki z galarety z jajkiem
galaretką zalać jajka w foremkach i wstawić do lodówki

1. Galareta:
Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Dodać mięso z kurczaka, związaną natkę z pietruszki, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80-85 minut (do miękkości mięsa i warzyw). Następnie wywar odcedzić, odlać 1 litr i dodać napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny i pozostawić do lekkiego stężenia.

ETAP 2:

Wielkanocne babeczki z galarety z jajkiem
zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie

2. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

ETAP 3:

3. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić na połówki.

ETAP 4:

4. Marchew z bulionu pokroić w kostkę, ćwiartki z kurczaka obrać z mięsa i pokroić na mniejsze części.

ETAP 5:

Wielkanocne babeczki z galarety z jajkiem
wszystkie warstwy babeczek ułożyć w foremce i zalać galaretką

5. Foremki babeczek napełnić warstwami: połówka jajka, zielony groszek, kukurydza, mięso z kurczaka, marchew i zalać tężejącym bulionem drobiowym. Gotowe babeczki wstawić do lodówki na około 3- 4 godziny.