k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Wielkanocne koszyczki naleśnikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne danie z jaj inspirowane świętami Wielkiej Nocy

Wielkanocne koszyczki naleśnikowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocne koszyczki naleśnikowe

 

 

  • FARSZ
  • 3 jaja
  • 1 szkl tartego sera żółtego
  • 50ml mleka
  • sól, pieprz
  • 4 plastry szynki
  • siekany szczypiorek

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne koszyczki naleśnikowe
Piec nastawiać na 160*C. Przygotować ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki. Szynkę podsmażyć na chrupko i pokroić w kostkę. Wymieszać ze wszystkimi składnikami farszu. Masłem wysmarować foremki np. do sufletów, i wyłożyć je naleśnikami, następnie nałożyć do nich farsz. Brzegi naleśników ładnie wywinąć. Piec w piekarniku ok 20 minut, w razie konieczności zwiększyć temperaturę do 180*C 5 minut przed końcem pieczenia. Wyjmujemy delikatnie z foremek, uważając aby nie połamać naleśnikowych koszyczków. Dekorować oliwkami z natką pietruszki i listkami natki pietruszki.
Wielkanocne koszyczki naleśnikowe
Wielkanocne koszyczki naleśnikowe
Pięknie umyte naczynia płynem marki Fairy