tysia874

tysia874

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

Wielkanocny barszcz biały.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nie ma Wielkanocnego Śniadania bez tradycyjnego barszczu

Wielkanocny barszcz biały.

Składniki:

Wielkanocny barszcz biały.

 

  • 25 dkg białej kiełbasy
  • 1/2 litra zakwasu
  • 1 łyżka vegety lub kucharka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • liśc laurowy
  • 4 jaja
  • pieprz
  • woda

Sposób przygotowania:

Wielkanocny barszcz biały.
Do garnka wlac 2 litry wody, dodac pokrojoną w plastry białą kiełbasę, wrzucic listek laurowy i kilka ziaren ziela, dosypac vegetę lub kucharek, wszystko pogotowac kilka minut. Wymieszac mąkę ze śmietaną tak aby nie było grudek i powoli wlewac do gotującego się wywaru, dokładnie wymieszac barszczi pogotowac jeszcze kilka minut, zdjąc z ognia i doprawic tartym chrzanem, pieprzem i ząbkiem czosku przeciśniętym przez praskę. Jaja ugotowac na twardo, obrac, ułożyc w głębokich tależach i zalac barszczem