Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wielkanocny kokosowy sernik z ajerkoniakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na świąteczny stół polecam sernik z ajerkoniakiem. Jest pyszny i pachnący. Żółty kolor kojarzy mi się z Wielkanocą. Kawałek pysznego sernika zdecydowanie poprawia mi humor. Macie ochotę na taki sernik? Upieczcie koniecznie.

Wielkanocny kokosowy sernik z ajerkoniakiem

Składniki:

Wielkanocny kokosowy sernik z ajerkoniakiem

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 cukier waniliowy

 

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • 10 dag wiórek kokosowych ( 2 łyżki dajemy do ciasta )

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • mąką pszenna do posypania stolnicy
  • kolorowa posypka według uznania
  • kilka łyżek ajerkoniaku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wielkanocny kokosowy sernik z ajerkoniakiem

Wykonanie ciasta:

Wielkanocny kokosowy sernik z ajerkoniakiem
Z podanych składników wykonujemy kokosowe ciasto.

Zaczynamy od wykonania ciasta: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować z niego kulę i dać do lodówki do schłodzenia, a w tym czasie przygotować masę serową. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkować na stolicy lekko posypanej mąką pszenną, przełożyć je do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i oprószyć równomiernie bułką tartą.

Wykonanie masy serowej:

Wielkanocny kokosowy sernik z ajerkoniakiem
Z podanych składników wykonujemy masę na sernik z ajerkoniakiem.

Teraz masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem i cukrem waniliowym, następnie nie przerywając ucierania stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, kolejno wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i ucieramy. Na koniec do masy wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy ajerkoniak. Wszystko dokładnie mieszamy.

Do pieczenia:

Wielkanocny kokosowy sernik z ajerkoniakiem
Nastepnie na ciasto wylewamy równomiernie masę serową.

Tak wykonaną masę serową wykładamy równomiernie do blaszki z ciastem.

Pieczenie:

Wielkanocny kokosowy sernik z ajerkoniakiem
Sernik pieczemy do zrumienienia przez około 80 minut.

Następnie sernik należy piec w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 70-80 minut.

Studzenie i krojenie:

Wielkanocny kokosowy sernik z ajerkoniakiem
Tak wystudzony sernik kroimy w dowolnej wielkości kwadraty.

Upieczony sernik należy dokładnie wystudzić. Ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. Gotowy, dobrze wystudzony sernik dowolnie pokroić.

Podanie i rady:

Wielkanocny kokosowy sernik z ajerkoniakiem
Pokrojony sernik dekorujemy według uznania posypką i ajerkoniakiem.

Przed podaniem każdy kawałek sernika dekorujemy według uznania ajerkoniakiem i cukrową posypką. Podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.