Sposób przygotowania:
Wielkanocny sernik.
Z mąki, margaryny, kwaśnej śmietany, jajka, cukru( 0,25 szklanki) zagniatamy kruche ciasto, które rozwałkowujemy i wykładamy na dnie blaszki. Zapiekamy przez około 15 minut. W międzyczasie miękkie masło śmietankowe przekładamy do miski miksera, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy po łyżce sera białego mielonego. Gdy wmieszamy cały ser dodajemy po jednym żółtku, aromat rumowy, budyń śmietankowy, śmietanę( ciągle miksując). Następnie do masy serowej dodajemy rodzynki. Białka z jaj ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce piany do masy serowej delikatnie mieszając. Gdy masa będzie jednolita przekładamy ją na zapieczone delikatnie ciasto. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego go 180 stopni i pieczemy około 60 minut. W międzyczasie możemy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, jeśli ciasto za bardzo nam się przypieka.