Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Wielkanocny sernik.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Wielkanocny sernik. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocny sernik.

 

  • 1,5 kg białego sera
  • 1 opakowanie rodzynek
  • 100 ml śmietany
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jaj
  • 1 masło śmietankowe
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 aromat rumowy

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny sernik.
Z mąki, margaryny, kwaśnej śmietany, jajka, cukru( 0,25 szklanki) zagniatamy kruche ciasto, które rozwałkowujemy i wykładamy na dnie blaszki. Zapiekamy przez około 15 minut. W międzyczasie miękkie masło śmietankowe przekładamy do miski miksera, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy po łyżce sera białego mielonego. Gdy wmieszamy cały ser dodajemy po jednym żółtku, aromat rumowy, budyń śmietankowy, śmietanę( ciągle miksując). Następnie do masy serowej dodajemy rodzynki. Białka z jaj ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce piany do masy serowej delikatnie mieszając. Gdy masa będzie jednolita przekładamy ją na zapieczone delikatnie ciasto. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego go 180 stopni i pieczemy około 60 minut. W międzyczasie możemy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, jeśli ciasto za bardzo nam się przypieka.
Wielkanocny sernik.
Miksowanie masła śmietankowego z cukrem.
Wielkanocny sernik.
Dodawanie rodzynek do masy serowej w trakcie miksowania.
Wielkanocny sernik.
Dodawanie ubitej piany z białek do masy serowej.