Sposób przygotowania:
Wielkanocny sernikRobimy hertatnikowy spód
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z wystudzoną margaryną, mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej herbatniki, delikatnie dociskając, wstawiamy na około 45 minut do lodówki.
Robimy ser:
Ser albo mielimy przez maszynkę albo dajemy do miksera i ucieramy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy jogurt, śmietanę, budyń i po jednym jajku cały czas ucieramy.
Mieszanie sera:
Na sam koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie mieszamy łopatką.
Wykładanie sera:
Ser wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej dajemy sernik.
Pieczenie sernika:
Sernik pieczemy ponad godzinę w temp. 180 stopni.
Polewanie czekoladą :
Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy dekoracyjnie sernik.
marietta
bietka
dziękuję :)