Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wielkanocny wieniec Sarenki

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Babka o wielu smakach, bardzo wilgotna i aromatyczna. Delikatny smak wanilii, bananow i cytrynowego lukru skryty w slodkim wiencu.

Wielkanocny wieniec Sarenki

Składniki:

Wielkanocny wieniec Sarenki

 

  • szklanka cukru, czyli 220g (obj. szkl. 250 ml),
  • 3 jaja sredniej wielkosci,
  • 150g margaryny,
  • budyn bananowy,
  • 2 szklanki maki,
  • szklanka jogurtu greckiego,
  • 2 male, dojrzale banany,
  • 2 lyzki stolowe proszku do pieczenia,
  • 16g cukru wanilinowego,
  • 2-3 lyzki soku z cytryny,
  • ok 1 szklanka cukru pudru,
  • szczypta kurkumy,
  • tluszcz i maka do formy

Sposób przygotowania:

Wielkanocny wieniec Sarenki
Jajka ubic z cukrami na puch, dodac miekka margaryne, dobrze polaczyc na gladka mase, ciagle miksujac, po trosze dodawac przesiana make z proszkiem oraz budyn (smak proszku do pieczenia nie jest wyczuwalny, ciasto jest bardzo geste, stad ta ilosc proszku). Banany rozgniesc widelcem i zmiksowac z jogurtem. Wszystkie skladniki dokladnie polaczyc miksujac. Forme na wieniec natluscic i posypac maka, po czym wylozyc ciastem. Ciasto wlozyc do rozgrzanego piekarnika i piec 50-55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzic, wyjac delikatnie z formy i polukrowac. Lukier przygotowujemy z cukru pudru, dobrze wymieszanego z lekko podgrzanym sokiem z cytryny i odrobina kurkumy. Babka jest wilgotna, smaczna i aromatyczna.