Sposób przygotowania:
Wieniec borówkowy
Mąkę przesiać do miski , zrobić dołeczek w środku.Mleko w kubku ogrzać , drożdze dać do miseczki dodać łyżkę cukru i łyżke ciepłego mleka, rozetrzeć i wlać do dołeczka do mąki . Przykryć ściereczką do wyruszania sie drożdzy.Następnie rozpuścić masło(marg) i do wyruszanych drożdzy dodać wraz z żółtkami i jajkiem, cukrem , szczyptą soli i zapachem wyrabiac aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować w prostokąt nałożyć równomiernie borówki, zwimąć w rulon, przenieść do wysmarowanej tortownicy,posmarować roztrzepanym bialkiem i zostawić do wyrośnięcia. Piec rozgrzać do180*C i piec ok. 40 min. Po upieczeniu mozna odwrócić do góry dnem i polać sporządzonym lukrem.
jovi
eli_555
Jojo
msewka
Natala1210
luna
Śliweczka
Paola
Ciasto wyszło pyszne. W sam raz nie-za-słodkie, a cytrynowy lukier fajnie się zgrał z jagodami. Piąteczka i notuję jako : pyszny wieniec borówkowy Misi :)
misia53
Bardzo mi miło!
iwi69