misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Wieniec borówkowy

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Borówki można zamienic innymi owocami.

Wieniec borówkowy

Składniki:

Wieniec borówkowy

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mlea
  • pół szklanki cukru
  • 5 dkg drożdzy
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 8-10 dkd margaryny
  • szczypta soli
  • zapach waniliowy lub śmietankowy
  • 3/4 l jagód
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Wieniec borówkowy
Mąkę przesiać do miski , zrobić dołeczek w środku.Mleko w kubku ogrzać , drożdze dać do miseczki dodać łyżkę cukru i łyżke ciepłego mleka, rozetrzeć i wlać do dołeczka do mąki . Przykryć ściereczką do wyruszania sie drożdzy.Następnie rozpuścić masło(marg) i do wyruszanych drożdzy dodać wraz z żółtkami i jajkiem, cukrem , szczyptą soli i zapachem wyrabiac aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować w prostokąt nałożyć równomiernie borówki, zwimąć w rulon, przenieść do wysmarowanej tortownicy,posmarować roztrzepanym bialkiem i zostawić do wyrośnięcia. Piec rozgrzać do180*C i piec ok. 40 min. Po upieczeniu mozna odwrócić do góry dnem i polać sporządzonym lukrem.

Tagi:

jajko tarta jajka