Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wieniec czekoladowo-kawowy

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Ta slodycz czekoladowa dama byc probowala , migdalami sie obsypala i uwodzic zachciala...

Wieniec czekoladowo-kawowy

Składniki:

Wieniec czekoladowo-kawowy

 

  • 3 szklanki maki (250ml -obj. szklanki),
  • pol kostki margaryny lub masla (125g),
  • 1 i 2/3 szklanki cukru,
  • 3 jaja,
  • 2 lyzki stolowe proszku do pieczenia,
  • 8g cukru wanilinowego,
  • 3 lyzki gorzkiego kakao,
  • szklanka mocnego naparu z kawy (ok 3-4 lyzeczki bezkofeinowej),
  • 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
  • 50g masla,
  • 6-8 lyzek platków migdalowych + lyzeczka cukru wanilinowego,
  • tluszcz i maka do formy.

Sposób przygotowania:

Wieniec czekoladowo-kawowy
Utrzec margaryne, dodajac stopniowo cukier i jaja. Make dokladnie przesiac z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i kakao, dodac do margaryny, polaczyc z ostudzona kawa, aromatem rumowym, dokladnie wymieszac. Forme do pieczenia, natluscic i posypac maka, wlac ciasto i wygladzic powierzchnie. Wstawic do rozgrzanego piekarnika i zapiekac ok 50-60 minut w 180-190 stopniach. Po ostygnieciu, wyjac ciasto z formy. W rondelku rozpuscic maslo, dodac polamana czekolade, dobrze polaczyc skladniki i wylac ciepla polewe na wieniec. Posypac uprazonymi z cukrem wanilinowym platkami migdalowymi, Smak babki mozna urozmaicic skorka pomaranczowa lub posiekanymi bakaliami, tj. figi suszone, daktyle czy rodzynki.