Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Wieniec pomarańczowo-bakaliowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moje dzieci przepadają za tak przygotowanym ryżem.Może i Waszym zasmakuje!

Wieniec pomarańczowo-bakaliowy

Składniki:

Wieniec pomarańczowo-bakaliowy

 

  • 1\2szkl.ryżu krótko ziarnistego,
  • 1pomarańcza,
  • 4szkl.mleka,
  • 1serek homogenizowany,
  • 2łyżki cukru,
  • 2łyżki masła
  • 1łyżka żelatyny,
  • 1/2łyżeczki cynamonu,
  • 10dag.rodzynek,
  • 10dag.posiekanych orzechów włoskich,
  • 4łyżki skórki pomarańczowej,smażonej w cukrze,
  • Sos;
  • sok z 2pomarańczy,
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Wieniec pomarańczowo-bakaliowy
Ryż zalać mlekiem,dodać cukier,cynamon i gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok.25min.Żelatynę namoczyć w 3łyżkach zimnej wody,a gdy napęcznieje,podgrzać i rozpuścić.Do ciepłego ryży dodać żelatynę serek,masło,orzechy,rodzynki oraz 3łyżki skórki pomarańczowej.Pomarańczę obrać i pokroić w plastry.Sos;Sok z pomarańczy wymieszać z mąką i zagotować,dodać pozostałą skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać.Formę z kominkiem wyłożyć folią aluminiową i wypełnić ostudzonym ryżem w połowie przekładając plastrami pomarańczy,wstawić na 1godz.do lodówki.Przed podaniem wieniec wyjąć z formy,zdjąć folię i polać sosem.

Tagi:

sosy