czarnakawa

czarnakawa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

wieniec sliwkowy z kruszonka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto drozdzowe ze sliwkami i bialym serem

wieniec sliwkowy z kruszonka

Składniki:

wieniec sliwkowy z kruszonka

 

  • Ciasto:
  • 375 g maki
  • 3/4 torebki suchych drozdzy
  • 75 g cukru
  • 75 g masla lub margaryny
  • 200 ml mleka
  • Nadzienie:
  • 250 g zmielonego bialego sera
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 2 zoltka
  • 125 g cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 400 g sliwek wegierek
  • 75 g masla
  • 75 g maki
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

wieniec sliwkowy z kruszonka
Make mieszac z drozdzami i cukrem. Dodac cieply, miekki tluszcz. Mleko lekko podgrzac, dolac i wszystko zagniatac tak dlugo, az pojawia sie pecherzyki powietrza. Owinac scierka i umiescic w cieplym miejscu na conajmniej 30 minut, by wyroslo do podwojnej objetosci. Nastepnie jeszcze raz dokladnie wyrobic i podzieli na 8-10 kawalkow. Na stonicy wysypanej niewielka iloscia maki utoczyc z nich kule. Ulozyc je obok siebie w nasmarowanej tluszczem formie do wiencow. W srodku kazdej kuli zrobic zaglebienie.
Ser utrzec z budyniem waniliowym (proszek), 1 torebka cukru waniliowego, 3 lyzkami cukru i zoltkami na pienista mase, nalozyc do zaglebien w ciescie.
Na serze umiescic przygotoane i podzielone na mniejsze kawalki sliwki
Rozpuscic maslo, wymieszac z reszta cukru, cukrem waniliowym i maka, pokruszyc w dloniach. Wysypac na ciasto.
Piec w nagrzynam piekarniku do 200 stopni ok. 35-40 minut.
Posypac cukrem pudrem.