Sposób przygotowania:
wieniec sliwkowy z kruszonka
Make mieszac z drozdzami i cukrem. Dodac cieply, miekki tluszcz. Mleko lekko podgrzac, dolac i wszystko zagniatac tak dlugo, az pojawia sie pecherzyki powietrza. Owinac scierka i umiescic w cieplym miejscu na conajmniej 30 minut, by wyroslo do podwojnej objetosci. Nastepnie jeszcze raz dokladnie wyrobic i podzieli na 8-10 kawalkow. Na stonicy wysypanej niewielka iloscia maki utoczyc z nich kule. Ulozyc je obok siebie w nasmarowanej tluszczem formie do wiencow. W srodku kazdej kuli zrobic zaglebienie.
Ser utrzec z budyniem waniliowym (proszek), 1 torebka cukru waniliowego, 3 lyzkami cukru i zoltkami na pienista mase, nalozyc do zaglebien w ciescie.
Na serze umiescic przygotoane i podzielone na mniejsze kawalki sliwki
Rozpuscic maslo, wymieszac z reszta cukru, cukrem waniliowym i maka, pokruszyc w dloniach. Wysypac na ciasto.
Piec w nagrzynam piekarniku do 200 stopni ok. 35-40 minut.
Posypac cukrem pudrem.
Ser utrzec z budyniem waniliowym (proszek), 1 torebka cukru waniliowego, 3 lyzkami cukru i zoltkami na pienista mase, nalozyc do zaglebien w ciescie.
Na serze umiescic przygotoane i podzielone na mniejsze kawalki sliwki
Rozpuscic maslo, wymieszac z reszta cukru, cukrem waniliowym i maka, pokruszyc w dloniach. Wysypac na ciasto.
Piec w nagrzynam piekarniku do 200 stopni ok. 35-40 minut.
Posypac cukrem pudrem.
Sarenka
czarnakawa