Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wieprzowina duszona - casseruola

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na maśle przesmażyć cebulę, dodać pokrajany bekon i marchew w plasterkach oraz

Wieprzowina duszona - casseruola

Składniki:

Wieprzowina duszona - casseruola

 

  • 1 kg chudej wieprzowiny
  • 400 g salami
  • 200 g bekonu
  • 2 cebule
  • 400 g marchwi
  • 3 selery zielone
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300 g białego wina
  • ok 1,5 kg główka kapusty
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wieprzowina duszona - casseruola
Na maśle przesmażyć cebulę, dodać pokrajany bekon i marchew w plasterkach oraz pokrajane selery. Gdy cebula zmięknie, dodać wieprzowinę, salami pokrajane w kawałki oraz sól i pieprz, listek laurowy i posypać lekko mąką. Dolać wino i ewentualnie nieco wody, aby prawie przykryć duszeninę. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. Wymyć kapustę, pokrajać na ćwiartki, wrzucić na osolona gotujacą się wodę, gotować 10 minut, osączyć. Po godzinie duszenia  mięsa dodac kapustę i gotować jeszcze 30 minut. Przed podaniem wyjąć listek laurowy i sprawdzić smak.