luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Dieta proteinowa Luny i Eliss

Wieprzowina i kapusta gotowana w mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wieprzowina duszona i kapusta gotowana w mleku

Wieprzowina i kapusta gotowana w mleku

Składniki:

Wieprzowina i kapusta gotowana w mleku

 

  • na 3 osoby;

 

  • ok 500 gr mięsa od szynki
  • 1 szkl bulionu
  • 1 cebula
  • 5-6 pieczarek
  • przyprawa gyros
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta rozmarynu
  • sos pieczeniowy

 

  • kapusta;
  • pół główki białej kapusty
  • 2 szkl wody
  • 2 szkl mleka
  • sól

Sposób przygotowania:

Wieprzowina i kapusta gotowana w mleku
Mięso poporcjować, obsmażyć z obu stron włożyć do naczynia w którym będziemy je dusić.
Na tym samym tłuszczu przyrumienić cebulkę i wyłożyć na mięso. Posypać przyprawami i podlać bulionem. Dusić pod przykryciem ok 20 min, po tym czasie dodać pokrojone na plasterki pieczarki i dusić dalej do miękkości. Na koniec dodać sos pieczeniowy rozrobiony w szklance wody.
W międzyczasie przygotować też kapustę. Przeciąć wzdłuż głąba na 3 równe części ułożyć w garnku, podlać 2 szklankami wody. Gotować ok 10 min potem dodać mleko, posolić i gotować do miękkości.
Podawać w całości z duszonym mięsem polaną sosem z pieczarkami.