Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Karkówka peklowana z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Karkówka peklowana i pieczona w piekarniku jest aromatyczna i krucha. To wspaniały dodatek do pieczywa i sałatek.

Karkówka peklowana z piekarnika

Składniki:

Karkówka peklowana z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Karkówka peklowana z piekarnika

ETAP 1:

Karkówka peklowana z piekarnika
Wodę wlać do garnka, dodać przyprawy i zagotować.

Do garnka z wodą wsypać ziarenka pieprzu, angielskie ziele, kolendrę, liście laurowe i zagotować. Następnie dodać sól, pieprz cytrynowe i pokrojone ząbki czosnku, wymieszać, ostudzić.

ETAP 2:

Karkówka peklowana z piekarnika
Mięso umyć, osuszyć i nakłuć w kilku miejscach.

Umyte mięso w kilku miejscach przebić patyczkiem do szaszłyków.

ETAP 3:

Karkówka peklowana z piekarnika
Mięso włożyć do zalewy tak aby było całkiem zanurzone.

Do zimnej solanki włożyć mięso na 4-5 dni obracając je 2 razy w ciągu doby.

ETAP 4:

Karkówka peklowana z piekarnika
Mięso osuszyć, posypać przyprawami i upiec w piekarniku.

Przed pieczeniem mięso wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać kminkiem, pieprzem, majerankiem i mieloną papryką.

ETAP 5:

Karkówka peklowana z piekarnika

Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny.


Tagi:

mięso