Sposób przygotowania:
Karkówka peklowana z piekarnikaETAP 1:
Do garnka z wodą wsypać ziarenka pieprzu, angielskie ziele, kolendrę, liście laurowe i zagotować. Następnie dodać sól, pieprz cytrynowe i pokrojone ząbki czosnku, wymieszać, ostudzić.
ETAP 2:
Umyte mięso w kilku miejscach przebić patyczkiem do szaszłyków.
ETAP 3:
Do zimnej solanki włożyć mięso na 4-5 dni obracając je 2 razy w ciągu doby.
ETAP 4:
Przed pieczeniem mięso wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posypać kminkiem, pieprzem, majerankiem i mieloną papryką.
ETAP 5:
Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny.