Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Wieprzowina po hindusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam pyszną wieprzowinę w stylu hinduskim. Orientalny smak zyskujemy przez dodanie przypraw takich jak kmin i kurkuma, wiórki kokosowe dodają daniu słodyczy, potrawa powinna być ostra dlatego nie żałujmy chili :)

Wieprzowina po hindusku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowina po hindusku

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina po hindusku
W miseczce mieszamy przyprawy: kmin, kurkumę, kardamon, imbir. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy ją na oleju, pod koniec dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Następnie dodajemy szynkę i podsmażamy ją. Gdy mięso się zarumieni dodajemy sypkie przyprawy i goździki, dokładnie mieszamy. Do mięsa wlewamy 1/2 szklanki wody i pomidory z puszki, dodajemy wiórki kokosowe i liść laurowy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (około godziny). Ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Po tym czasie dodajemy ocet winny i dusimy kolejne 5 minut. Danie doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem posypane wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego :) 
Wieprzowina po hindusku
W miseczce mieszamy przyprawy: kmin, kurkumę, kardamon, imbir.
Wieprzowina po hindusku
Gdy mięso się zarumieni dodajemy sypkie przyprawy i goździki
Wieprzowina po hindusku
Do mięsa wlewamy 1/2 szklanki wody i pomidory z puszki, dodajemy wiórki kokosowe i liść laurowy
Wieprzowina po hindusku
Po tym czasie dodajemy ocet winny i dusimy kolejne 5 minut.