Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Wieprzowina po chińsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Typowo chińska mięsna potrawa.

Wieprzowina po chińsku

Składniki:

Wieprzowina po chińsku

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina po chińsku
Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w cienkie plastry, a potem na paski. Wymieszać z mąką i solą. Sos sojowy rozprowadzić miodem, sokiem z limonki i wódką. Marchewkę obrać, pokroić w słupki lub plasterki. Cebulę obrać, przekroić na połowę, a potem pociąć na półtalarki. Czosnek posiekać. Imbir pociąć w słupki. Por oczyścić, pokroić w krążki. Bambus osączyć z zalewy. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso, obsmażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu osmażyć warzywa. Dodać wieprzowinę, chwilę przesmażyć. Wlać przygotowany sos, dusić 1 - 2 minuty. Od razu podawać.