SUPERPRZEPIS

Wieprzowina po chińsku z sezamem

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Wieprzowina po chińsku z sezamem Więcej zdjęć (4)

Wspaniałe chińskie danie które przygotujesz w domu,nie jest ani trudne,ani pracochłonne,należy uważać z soleniem mięsa ponieważ w sosie jest dodatek sosu sojowego który jest lekko słonawy,polecam!

Składniki:

Wieprzowina po chińsku z sezamem

 

  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
  • 45 dag szynki bez kości
  • 1 średni por
  • 1 puszka ananasa
  • 20 dag warzyw na patelnię do smażenia(marchewka,kiełki soi,papryka,bambus)
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy "pięć smaków"
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wieprzowina po chińsku z sezamem
Mięso myjemy kroimy w kostkę lub na paseczki,oprószamy solą przyprawą pięć smaków,wrzucamy do woka lub rondla i dusimy pod przykryciem dorzucając w między czasie por oraz mieszankę warzywną ,ananasa pokrojonego w kostkę,całość smażymy aż będzie miękkie,dolewamy przecier pomidorowy,koncentrat,wlewamy sos sojowy,zakwaszamy octem,dodajemy miód i gotujemy jeszcze chwilę oprószamy mąką kukurydzianą mieszamy aż sos lekko zgęstnieje.Doprawić ewentualnie pieprzem do smaku. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni.Makaron ryżowy przygotować z przepisu na opakowaniu. Makaron wyłożyć na talerz polać sosem,posypać ziarnem sezamu i podawać. Smacznego!
Wieprzowina po chińsku z sezamem
makaron ryżowy wrzucamy do wrzącej wody po chwili odcedzamy
Wieprzowina po chińsku z sezamem
mięso kroimy dusimy w woku lub rondlu z warzywami
Wieprzowina po chińsku z sezamem
sezam prażymy na suchej patelni posypujemy gotowe danie