Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Wieprzowina po wietnamsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Egzotyczna potrawa, która z powodzeniem może być daniem obiadowym. Z pewnością zasmakuje nawet najwybredniejszemu smakoszowi!

Wieprzowina po wietnamsku

Składniki:

Wieprzowina po wietnamsku

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina po wietnamsku
Z mąki, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia, łyżeczki soli, łyżki oleju i wody wyrobić gęste ciasto. Wieprzowinę pokroić na kawałki. Kawałki mięsa zanurzyć w cieście. Smażyć w woku w głębokim oleju około 7 minut, wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Paprykę przekroić, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w talarki. Ananas pokroić. Paprykę, cebulę i ananas podsmażyć w woku, doprawić solą i pieprzem. Sok ananasowy, keczup, ocet i cukier zagotować, dodać posiekany czosnek i rozrobioną w wodzie łyżkę mąki ziemniaczanej. Sosem polać warzywa, dodać mięso, podgrzać.