olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Wieprzowina smażono-duszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wieprzowinka idealna na obiadek, smaczna i pożywna.

Wieprzowina smażono-duszona

Składniki:

Wieprzowina smażono-duszona

 

  • 25 dag tłustej wieprzowiny
  • 0,5 łyżeczki wegety
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki siekanego czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Wieprzowina smażono-duszona
Mięso kroimy w nieduże sześciany, posypujemy wegetą. Mieszamy wszystko i odstawiamy na 30 minut. Po czym dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i smażymy na oleju, dokładnie mieszając. Dodajemy siekany czosnek, cukier, jeszcze chwilę smażymy i wlewamy 0,5 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem aż do miękkości. Podajemy z ziemniakami i surówką.