Sposób przygotowania:
Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku)
Wyjęte z zupy mięso ( ostudzone) pokroić w cienkie plastry.
Pokroić w pół plasterki marchew , pietruszkę , seler i ogórek w kosteczkę.
W małym garnuszku rozpuścić masło.
Wsypać pokrojone warzywa i chwilę smażyć delikatnie mieszając.
Dołożyć mięso.
Zalać wywarem , włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i prażoną cebulkę.
Dusić na małym gazie ok. 15 minut ( wywar prawie odparuje - sos ma mieć gęstość klasycznej jarzynki). Doprawić do smaku mielonym pieprzem i maggi.
* Użyłam tylko część warzyw z krupniku bo dla nas dwóch gdybym użyła całości było by jarzynki za dużo. Z reszty zrobię prostą sałatkę ( dodam ziemniaki, jajko na twardo i kiszonego ogórka)
** Odebrałam w trakcie gotowania krupniku ( po wyjęciu mięsa i warzyw , a przed dodaniem ziemniaków) 3/4 szklanki wywaru ( bez kaszy) i uzupełniłam do pełnej szklanki przegotowaną wodą.
Pokroić w pół plasterki marchew , pietruszkę , seler i ogórek w kosteczkę.
W małym garnuszku rozpuścić masło.
Wsypać pokrojone warzywa i chwilę smażyć delikatnie mieszając.
Dołożyć mięso.
Zalać wywarem , włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i prażoną cebulkę.
Dusić na małym gazie ok. 15 minut ( wywar prawie odparuje - sos ma mieć gęstość klasycznej jarzynki). Doprawić do smaku mielonym pieprzem i maggi.
* Użyłam tylko część warzyw z krupniku bo dla nas dwóch gdybym użyła całości było by jarzynki za dużo. Z reszty zrobię prostą sałatkę ( dodam ziemniaki, jajko na twardo i kiszonego ogórka)
** Odebrałam w trakcie gotowania krupniku ( po wyjęciu mięsa i warzyw , a przed dodaniem ziemniaków) 3/4 szklanki wywaru ( bez kaszy) i uzupełniłam do pełnej szklanki przegotowaną wodą.