Sposób przygotowania:
Wieprzowina z warzywami
Makaron (lub ryż) gotujemy w osolonej wodzie.
Wieprzowinę kroimy na cienkie paseczki. Przygotowujemy marynatę: mieszamy łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, wyciśnięty lub pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Polewamy mięso, dokładnie mieszamy , przykrywamy folią odstawiamy na pół godziny.
W tym czasie marchew kroimy w słupki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę i por w półplasterki, brokuł dzielimy na małe różyczki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, wrzucamy pojedynczo paski wieprzowiny, smażymy na mocnym ogniu ok 7-10 minut. Wyjmujemy mięso, oczyszczamy patelnię (u mnie z czosnku), dodajemy łyżkę zwykłego oleju, wrzucamy kolejno cebulę, por, marchew, brokuł i paprykę, podsmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy mięso i łyżkę sosu sojowego wymieszanego z mąką, dusimy do miękkości warzyw.
Do miseczek układamy makaron (lub ryż) na górę warzywa z mięsem.
Smacznego!
Wieprzowinę kroimy na cienkie paseczki. Przygotowujemy marynatę: mieszamy łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, wyciśnięty lub pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Polewamy mięso, dokładnie mieszamy , przykrywamy folią odstawiamy na pół godziny.
W tym czasie marchew kroimy w słupki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę i por w półplasterki, brokuł dzielimy na małe różyczki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, wrzucamy pojedynczo paski wieprzowiny, smażymy na mocnym ogniu ok 7-10 minut. Wyjmujemy mięso, oczyszczamy patelnię (u mnie z czosnku), dodajemy łyżkę zwykłego oleju, wrzucamy kolejno cebulę, por, marchew, brokuł i paprykę, podsmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy mięso i łyżkę sosu sojowego wymieszanego z mąką, dusimy do miękkości warzyw.
Do miseczek układamy makaron (lub ryż) na górę warzywa z mięsem.
Smacznego!
msewka