Sposób przygotowania:
Wieprzowina z czerwoną kapustą
Nacinamy skórkę w kratkę i nacieramy solą i pieprzem. Układamy na ruszcie piekarnika a pod spód podkładamy blaszkę. Na blaszce układamy 3 cebule i listek laurowy. Pieczemy 2 godziny i 15 minut w temperaturze 175*C a potem jeszcze 45 minut w temperaturze 200*C. Po 40 minutach od rozpoczęcia pieczenia szpikujemy skórkę goździkami. Przez cały czas pieczenia podlewamy mięso wodą-tak w sumie 1,5 szklanki. Szatkujemy kapustę, podsmażamy ją na smalcu, wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy 1 posiekana cebulę i dusimy 1,5 godziny. Dodajemy posiekane jabłko i dusimy kolejne 30 minut. Doprawiamy do smaku octem,solą i pieprzem. Sos z pieczenia przecedzamy, rozcieńczamy 1 szklanką wody i zagotowujemy. Zagęszczamy sos mąką z odrobiną wody i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Podajemy mięso pokrojone w plastry - grube a sos podajemy osobno. Smacznego!!!