Sposób przygotowania:
Wieprzowina z gruszką :
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, sosu sojowego, 2 łyżeczek konfitury z żurawiny , pieprzu mielonego. Natrzeć nią mięso i zostawić zakryte w lodówce na ok. 12 godzin .
Obetrzeć marynatę z mięsa. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnuszka .Na patelnie wlać wodę i włożyć pozostałą marynatę . Zagotować .Wlać do mięsa .Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny ,aż mięso będzie miękkie .Gdyby w trakcie duszenia mięsa sos za bardzo się wygotowywał – podlać woda z duszenia gruszek .
W tym czasie obrać gruszki. Dwie połówki ( z ogonkami ) delikatnie pozbawić gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i obgotować w posłodzonej wodzie aż będą miękkie ale nie na tyle by się rozpadały. Zestawić z gazu i trzymać w wodzie w której się gotowały.
Pozostałe gruszki obrane i z usuniętymi gniazdami nasiennymi pokroić w kostkę i dodać do mięsa gdy już będzie miękkie . Rozgotować gruszki i dusić tak by sos się odparował do zgęstnienia. Doprawić sos do smaku – sosem sojowym , pieprzem .
Podawać układając mięso na sosie z położona obok obgotowaną ( odsączoną ) gruszką wypełnioną konfiturą z żurawiny ( w każdą połówkę 2 łyżeczki żurawiny )
Obetrzeć marynatę z mięsa. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnuszka .Na patelnie wlać wodę i włożyć pozostałą marynatę . Zagotować .Wlać do mięsa .Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny ,aż mięso będzie miękkie .Gdyby w trakcie duszenia mięsa sos za bardzo się wygotowywał – podlać woda z duszenia gruszek .
W tym czasie obrać gruszki. Dwie połówki ( z ogonkami ) delikatnie pozbawić gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i obgotować w posłodzonej wodzie aż będą miękkie ale nie na tyle by się rozpadały. Zestawić z gazu i trzymać w wodzie w której się gotowały.
Pozostałe gruszki obrane i z usuniętymi gniazdami nasiennymi pokroić w kostkę i dodać do mięsa gdy już będzie miękkie . Rozgotować gruszki i dusić tak by sos się odparował do zgęstnienia. Doprawić sos do smaku – sosem sojowym , pieprzem .
Podawać układając mięso na sosie z położona obok obgotowaną ( odsączoną ) gruszką wypełnioną konfiturą z żurawiny ( w każdą połówkę 2 łyżeczki żurawiny )
msewka
Pyza
Sarenka