SUPERPRZEPIS

Wieprzowina z kaszą perłową.

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Wieprzowina z kaszą perłową. Więcej zdjęć (2)

Gulasz wieprzowy w sosie z dużą iloscią ziół, oliwkami podany z kaszą perłową.

Składniki:

Wieprzowina z kaszą perłową.

 

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pęczek kwietniowych ziół ( szczypior, pokrzywa, mniszek, estragon, lubczyk)
  • mały słoiczek oliwek
  • 4 łyżki parmezanu
  • 200g kaszy perłowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz czarny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z kaszą perłową.
Gotujemy kaszę. Mięso kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle razem z pokrojoną drobno cebulą (obraną uprzednio) Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Zieleninę czyścimy, płuczemy i siekamy . Dodajemy ją do mięsa, dodajemy oliwki odsączone z zalewy i sos chili. Po kilku minutach dodajmy śmietankę wymieszaną z mąką - zagottowujemy Doprawiamy sos ostatecznie do smaku. Podajemy wieprzowinę z sosem z gorącą kaszą perłową posypaną startym parmezanem.
Wieprzowina z kaszą perłową.
Pęczek zieleniny myjemy i kroimy drobniutko.