olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Kapusta z nutką grzybową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

na święta zawsze pachnie grzybami i ta kapusta to ich nieodłączny element. Podaje się ją do fasoli na sypko, do ryby i naleśników z grzybami

Kapusta z nutką grzybową

Składniki:

Kapusta z nutką grzybową

 

  • 1 główka kapusty
  • 2-3 szklanki wywaru z grzyb ów
  • sól
  • cukier
  • sok zcytryn
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Kapusta z nutką grzybową
Kapustę umyć, cienko poszatkować, posolić w misce, dobrze wygnieść i pozstawić tak na 10-15 minut. Wywar z grzybów rozgrzać w rondlu, włożyć kapustę i gotować przez 15 minut bez przykrycia. Następnie dodać cukier do smaku, przykryć i dusić jeszcze ok. 15 minut. Doprawić kapustę sokiem z cytryny, dodać zasmażkę z mąki i tliszczu, zagotować iz djąć z ognia.