Sposób przygotowania:
Wigilijna tarta grzybowa
W rondelku rozgrzewamy oliwę.
Cebule obieramy, siekamy i szklimy na oliwę.
Do cebuli dodajemy grzyby i przesmażamy ok 10 min.
Do grzybów dodajemy mąkę, mieszamy, zalewamy wodą i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kiedy przestygnie dodajemy roztrzepane jajko i przeciśnięty ząbek czosnku - mieszamy.
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do malaksera i wyrabiamy ciasto.
Ciastem wylepiamy formę na tartę.
Na ciasto wykładamy farsz.
Tartę pieczemy ok 40 min w 180st.
Cebule obieramy, siekamy i szklimy na oliwę.
Do cebuli dodajemy grzyby i przesmażamy ok 10 min.
Do grzybów dodajemy mąkę, mieszamy, zalewamy wodą i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kiedy przestygnie dodajemy roztrzepane jajko i przeciśnięty ząbek czosnku - mieszamy.
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do malaksera i wyrabiamy ciasto.
Ciastem wylepiamy formę na tartę.
Na ciasto wykładamy farsz.
Tartę pieczemy ok 40 min w 180st.