jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Choć przy wykonaniu makaronu -gwiazdki jest więcej pracy, efekt wszystko wynagradza.

Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami
Grzyby łamiemy jeśli są duże kawałki, zalewamy około 1,5 litrem wody. Pozostawiamy na kilka godzin. Ja zazwyczaj pozostawiam na noc. Do namoczonych grzybów dodajemy warzywa. Razem gotujemy około 20 minut. Włoszczyznę wymyjemy. Marchew ścieramy na tarce i ponownie dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku i zabielamy. Zupę podajemy z wcześniej przygotowanym gwiazdkowym makaronem. MAKARON: Mąkę przekładamy na stolnicę. Dokładamy sól, jajko oraz tyle wody by ciasto było sprężyste i niezbyt twarde. Gotowe pozostawiamy do lekkiego przeschnięcia, po czym wycinamy z niego gwiazdki. Wycięte gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Dokładamy do zupy.
Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami
rozwałkowane ciasto makaronowe pozostawiamy do przeschnięcia
Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami
grzyby namaczamy na noc po czym gotujemy z włoszczyzną.
Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami
z gotowego ciast wycinamy gwiazdki od foremki