Sposób przygotowania:
Wigilijne a'la łazanki z kapustą
Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osaczyć na sicie. Pieczarki umyć pod bieżącą wodą , osączyć, pokroić w cienkie plastry lub kostkę. Na rozgrzanej patelni roztopić 2 łyżki masła lub rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki, zwiększyć płomień palnika tak, by szybko odparował sok z pieczarek, następnie zmniejszyć ogień i podsmażyć pieczarki - ok. 5 minut. Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle (2 łyżki), dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem, dodać lekko podsmażone pieczarki i dusić razem około 15 min pod przykryciem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Odcedzamy, mieszamy z masłem dodajemy kapustę z pieczarkami. Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie smarujemy masłem, przekładamy na niego łazanki obkładamy wiórkami - plasterkami masła i zapiekamy w piekarniku.
kinga
Termar
mąka - 25 dag
jaja - 3 szt
oraz woda
Z mąki, jaj i niewielkiej ilości wody zagniatamy twarde ciasto.
Rozwałkowujemy je cienko, a gdy przeschnie, kroimy łazanki.
Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, mieszamy z masłem.
a dalej postępujemy jak w powyższym przepisie.