Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Wigilijne a'la łazanki z kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do kapusty można dodać ugotowane i pokrojone w paseczki lub kosteczkę grzyby być może zostały one z gotowania zupy grzybowej czy gołąbków.

Wigilijne a'la łazanki z kapustą

Składniki:

Wigilijne a'la łazanki z kapustą

 

  • gotowy makaron łazanki lub świerki - 25 dag
  • masło - 2 łyżki + 2 łyżki
  • lub oliwa - 2 łyżki
  • kapusta - 1 mała główka
  • cebula - 2 szt
  • pieprz
  • sól
  • zioła - ulubione wg uznania
  • jajka - 3 szt
  • pieczarki - 25 dag

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne a'la łazanki z kapustą
Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osaczyć na sicie. Pieczarki umyć pod bieżącą wodą , osączyć, pokroić w cienkie plastry lub kostkę. Na rozgrzanej patelni roztopić 2 łyżki masła lub rozgrzać oliwę, wrzucić pieczarki, zwiększyć płomień palnika tak, by szybko odparował sok z pieczarek, następnie zmniejszyć ogień i podsmażyć pieczarki - ok. 5 minut. Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle (2 łyżki), dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem, dodać lekko podsmażone pieczarki i dusić razem około 15 min pod przykryciem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Odcedzamy, mieszamy z masłem dodajemy kapustę z pieczarkami. Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie smarujemy masłem, przekładamy na niego łazanki obkładamy wiórkami - plasterkami masła i zapiekamy w piekarniku.