Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wigilijne kluski z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

moje ulubione danie wigilijne na słodko

Wigilijne kluski z makiem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wigilijne kluski z makiem.

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne kluski z makiem.
na stolnicy wysypoujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy trochę soli i stopniowo dolewamy letnią wodę, tak aby ciasto się zarobiło i było dość twarde.

Ciasto cienko wałkujemy, odkładamy na 2-3 godziny do wyschnięcia, a następnie kroimy w paski tak jak na łazanki - gotujemy do miekkosci.

Mak gotujemy, odcedzamy i mielimy 3 razy przez maszynke do mięsa. Nastepnie dodajemy do niego 5-6 łyżek miodu (ta by zrobił się wilgny) a reszte dosładzamy cukrem, dodajemy rodzynki, posiekane orzechy, skórke pomarańczową oraz migdały (ja starłam migdały na tarce z małymi oczkami) - bakalie dodajemy według uznania i mieszamy.

Mak mieszamy z ugotowanym makaronem (nie może być bardzo miękki aby się nie rozpadł) i podajemy na wigilijny stół.
Wigilijne kluski z makiem.
ciasto powinno byc dość twrade, wtedy kluski się nie rozpadną
Wigilijne kluski z makiem.
makaron kroimy w ten sam sposób jak na łazanki . .
Wigilijne kluski z makiem.
Etap 3