anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Idealny barszcz czerwony

Barszcz wigilijny

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Barszcz wigilijny jest intensywny i bardzo smaczny, polecam początkującym kucharkom. Przepis należał do mojej prababci.

Barszcz wigilijny

Składniki:

Barszcz wigilijny

 

Sposób przygotowania:

Barszcz wigilijny
Buraki obrać,drobno pokroić, zalać wodą, posolić, dodać przyprawy ( sól,cukier,listek,ziele,czosnek) gotować około 30 min,po tym czasie,dodać cukier,ocet,roztarty majeranek,gotować jeszcze 10 min. Grzybki umyć,ugotować, zalać wodą,po ugotowaniu ma być 0,5 litra wywaru.( grzyby dodamy do pierogów,lub uszek) Wlać wywar do gotującego barszczu,zagotować ,przykryć przykrywką ,odstawić na całą noc. Na drugi dzień,barszcz przecedzić ,podgrzać nie gotować!,doprawić pieprzem,ewentualnie doprawić jeszcze cukrem i sokiem z cytryny,jeżeli jest mało kwaśny( octu już nie dajemy) Podawać z fasolą Jaś lub uszkami. Smacznego