szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Wigilijny karpik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tradycyjnie podczas wigilii nie może zabraknąć karpia.

Wigilijny karpik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijny karpik

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny karpik
Karpia oczyszczamy z łusek, usuwamy płetwy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Kawałki ryby przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Ja moczę rybę w mleku kilka godzin. Następnie wyciągamy, osuszamy, delikatnie oprószamy solą i pieprzem i panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Zaczynamy od strony ze skórą. Podajemy z cytryną.
Wigilijny karpik
Karpia oczyszczamy i usuwamy płetwy i głowę
Wigilijny karpik
Pokrojoną na kawałki rybę moczymy w mleku
Wigilijny karpik
Rybę panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej
Wigilijny karpik
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron